Hoe aflopend ( tot op de rand van het blad) printen ?

Om een afbeelding of print mooi tot op de rand te laten afdrukken, moeten er enkele regels in acht genomen worden bij het ontwerp. Zo is bij aflopende prints de bleed ( afloop) en zetspiegel of bladspiegel zeer belangrijk om tot een mooi resultaat te komen.

Waarom ?

De meeste printers kunnen niet tot volledig op de rand printen. Daarnaast is het voor kleinere formaten bijna onmogelijk om exact op de rand van een afbeelding te snijden.

Dit lossen we praktisch op door te drukken op een groter papierformaat dan uw eindformaat en deze dan bij te snijden. Dit vraagt echter een kleine voorbereiding in uw ontwerp.

Hoe lever ik dit best aan ?

Als u aflopend wil printen/drukken is het noodzakkelijk om bleed of afloop te voorzien in uw document.

De vuistregel is als volgt:

  • Uw document = afmetingen gewenst formaat + 3mm aan elke zijde.
  • Uw zetspiegel  = afmetiingen gewenst formaat -3mm aan elke zijde.

Daarna zorgt u ervoor dat uw achtergrond of afbeeldingen die u tot aan de rand wil laten lopen, tot 3mm buiten uw document lopen en uw echte document binnen de zetspiegel blijft.

Op deze manier kan er nooit in teksten of andere worden gesneden EN kunnen wij een mooie afloop garanderen door "in" de bleed area te snijden en niet te moeten mikken op de exacte lijn van uw achtergrond of afbeelding.

Bijvoorbeeld:

  • Eind resultaat: A5 Formaat ( 148x 210mm)
  • Afmeting van uw pdf: 154x216mm ( A5 + 3mm aan elke zijde)
  • Zetspiegel: 142x204mm ( A5 - 3mm aan elke zijde)

Zie ook onze template voor A5:

 

 Voor andere formaten kan u terecht op onze template pagina voor de afmetingen van bleed en zetspiegel , of ons artikel over formaten voor algemene informatie over de mogelijkheden.